fbpx

Blog

Tot ceea ce trebuie sa stii despre mediere

Tot ceea ce trebuie sa stii despre mediere

19 sept. 2020 Tutoriale 8

Cum poti sa rezolvi rapid situatiile conflictuale sau litigiile afland tot ceea ce trebuie sa stii despre mediere. Faptul ca sistemul juridic romanesc este foarte lent si pana si cele mai simple situatii juridice pot dura ani de zile pana la solutionare nu mai este un secret. Pentru nimeni nu este placut sa petreaca ore, zile si chiar ani prin salile de tribunale pentru diferite litigii. Daca din nefericire trebuie sa solutionezi un litigiu, atunci trebuie spus ca exista o larga paleta de astfel de litigii pentru care nu este obligatoriu sa ajungi intr-un tribunal. Solutionarea se poate face prin mediere.

Sa ne familiarizam cu medierea

Medierea se refera la un dialog intre doua parti care se afla in litigiu. Acest dialog este menit a pune ambele parti fata in fata astfel incat litigiul sa fie solutionat fara a se ajunge in fata unui judecator. Pentru a se ajunge la un consens partile implicate negociaza o mare varietate de aspecte ale litigiului, iar dialogul are loc in fata unui mediator. Mediatorul are doar rolul de a facilita comunicarea intre partile aflate in litigiu. In niciun caz mediatorul nu poate oferi solutii sau nu poate lua decizii in locul nici uneia dintre partile implicate.

Medierea este de departe cea mai simpla, facila si chiar productiva optiune pentru a rezolva o mare varietate de conflicte. Trebuie subliniat faptul ca in sfera litigiilor care pot fi solutionate prin intermediul medierii sunt atat o parte dintre litigiile de natura penala, cat si cea mai mare parte a litigiilor civile.

Avantajele oferite de mediere

Exista o multime de avantaje de care se pot bucura cei care aleg sa isi rezolve eventualele conflicte prin mediere. Primul avantaj se refera la faptul ca in urma unei medieri decizia este luata de partile implicate si nu de un judecator, asa cum este in instanta. De foarte multe ori decizia judecatorului aduce nemultumiri pentru cel putin una dintre partile implicate in conflict, dar de multe ori chiar pentru ambele parti. In cazul unei medieri se negociaza astfel incat ambele parti sa fie multumite de decizia finala.

Durata si rapiditatea cu care se poate rezolva un conflict prin mediere este un al doilea avantaj foarte important. Sedintele de mediere sunt programate astfel incat ambele parti sa fie prezente, tinand cont de disponibilitatea fiecareia. Pe de alta parte durata rezolvarii unei situatii conflictuale se poate limita la 2-3 sedinte de mediere. Prin comparatie, in instanta dureaza luni bune pana sa fii citat si poate chiar ani pana la rezolvarea unui litigiu.

Intimitatea este un alt mare plus pe care o sedinta de mediere il ofera. Sedintele de mediere nu sunt publice, iar acest lucru inseamna un plus de intimitate si respect la adresa partilor implicate privind viata acestora. De asemenea, mediatorul este obligat sa nu divulge informatii din cadrul sedintelor de mediere. Spre deosebire de sedintele de mediere, in instanta toate procesele ofera si informatii publice.

Confortul in solutionarea litigilor este un alt avantaj al sedintelor de mediere. Nu esti nevoit sa petreci ore in sir pe coridoarele tribunalelor si poti astfel sa eviti aglomeratia din aceste institutii. La o sedinta de mediere esti programat si vei beneficia de respectarea programarilor, iar medierea are loc in biroul mediatorului.

La toate aceste beneficii se adauga si avantajul costurilor mai mici al sedintelor de mediere comparativ cu procesele in instanta. Daca in instanta trebuie sa platesti diferite taxe si servicii, in cazul sedintelor de mediere vei suporta cheltuielile cu onorariul mediatorului. Onorariul este negociat cu mediatorul si de cele mai multe ori este achitat de ambele parti implicate in litigiu. In consecinta costurile sunt semnificativ mai reduse.

Tipuri de conflicte sau litigii solutionate prin mediere

Acum ai alfat tot ceea ce trebuie sa stii despre mediere. Daca toate aceste avantaje te-au convins ca medierea este cea mai buna alegere pentru a rezolva un litigiu, atunci trebuie spus ca tipurile de conflicte care pot fi rezolvate prin mediere sunt foarte variate. Vorbim aici despre conflicte de munca, conflicte de natura financiara si comerciala, conflicte de familie, conflicte de natura civila sau chiar conflicte de natura penala.

Desi de cele mai multe ori in cazul unui conflict persoanele se adreseaza direct unei instante judecatoresti, poti avea in vedere discutia cu un mediator pentru a vedea daca nu cumva conflictul respectiv poate fi solutionat prin mediere. Astfel vei beneficia de multitudinea de avantaje oferite de mediere in cazul unui litigiu.

Daca vrei sa iti promovezi serviciile de mediere poti sa te inscrii pe Bartera.

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2020. All rights reserved.