Blog

Cum sa deschizi o shaormerie: primii pasi si idei pentru succes

Cum sa deschizi o shaormerie: primii pasi si idei pentru succes

19 apr. 2021 Tutoriale 18253

Pentru o prima afacere, deschiderea unei shaormerii poate fi ideea perfecta. Fata de un restaurant, ai nevoie de mai putin spatiu, mai putini angajati, o oferta de produse simpla si standardizata, iar, prin urmare, infiintarea si managementul afacerii vor fi mult mai simple decat in cazul unui restaurant clasic. In schimb, interesul consumatorilor este mare, shaorma fiind una din mancarile fast food preferate de romani. Astfel, daca iei deciziile corecte cu privire la amplasarea shaormeriei, calitatea produselor si stabilirea preturilor, profitul lunar este ca si garantat.

Primii pasi ca sa deschizi o shaormerie

In primul rand, va trebui sa respecti o serie de cerinte legale ca sa poti deschide shaormeria. O parte dintre ele sunt aceleasi ca la deschiderea oricarei firme, cu care te poate ajuta o firma de contabilitate. Codul CAEN pentru care trebuie sa optezi in cazul unei shaormerii este cel pentru restaurante, mai exact 5610. Pe langa cerintele obisnuite pentru infiintarea unei noi societati comerciale, exista si cateva cerinte specifice, spre exemplu cele privind siguranta alimentara. De asemenea, este relevanta, Hotararea Guvernului nr. 843/1999, care clasifica unitatile de alimentatie publica, shaormeria incadrandu-se in categoria celor de tip fast-food. Conform acesteia, „oferta de produse se reduce la un sortiment limitat şi standardizat, de regulă bazat pe un singur produs de bază, şi este prezentată de obicei pe panouri luminoase”.

In al doilea rand, va trebui sa decizi daca preferi o afacere originala sau una in regim de franciza. In primul caz, va trebui sa investesti timp si bani in branding si promovare, insa vei avea mai multa libertate si, in acelasi timp, oportunitatea sa te distingi pe piata. In cazul in care optezi pentru o franciza, vei primi sprijin in ceea ce priveste furnizorii, echipamentele, meniul, brandingul si nu numai. In schimb, va trebui sa satisfaci o serie de conditii legate de investitie si spatiul ales, si, cel mai important, plata unei taxe unice si a unei redevente lunare – practic, un procent din vanzari.

Cum alegi spatiul pentru o shaormerie

Alegerea unei locatii pentru viitoare ta shaormerie poate face diferenta dintre succes si esec. Amplasarea acesteia trebuie sa tina cont, inainte de toate, de traficul din zona. In general, cu cat zona respectiva este mai circulata, cu atat mai bine. E important sa tii cont si de factori demografici, acestia influentand puternic strategia de marketing a shaormeriei – in special, aspecte legate de varsta, venituri si obiceiuri alimentare.

Alegerea spatiului are un puternic impact asupra bugetului tau de investitii. Pe langa mobilier si decoratiuni, va trebui sa iei in calcul aspecte pragmatice, cum ar fi izolarea termica a spatiului, cu impact direct asupra facturilor lunare. Daca optezi pentru un spatiu intr-un centru comercial, o parte din griji sunt eliminate, insa costurile lunare vor fi in general mai mari. Oricare ar fi alegerea ta, trebuie sa te asiguri ca ai toate necesitatile acoperite: racordare la gaze, electricitate, apa curenta, canalizare si ventilare.

cum sa deschizi o shaormerie

Dotarea unei shaormerii

Pe langa spatiu, o buna parte din investitii trebuie sa fie orientate catre dotarea corespunzatoare a afacerii. Pe langa ustensile si recipiente, ca sa deschizi o shaormerie vei avea nevoie de:

  • aparat pentru shaorma si kebab (exista atat modele electrice, cat si pe gaz);
  • cutit special pentru shaorma sau kebab;
  • echipament frigorific pentru depozitarea alimentelor;
  • saladeta;
  • mese sau blaturi de lucru;
  • lavoare;
  • hote;
  • vitrine pentru bauturi;
  • casa de marcat;
  • optional, in functie de oferta de produse pentru care optezi, friteuze.

Alegerea acestora va fi un factor destul de important in succesul afacerii tale. Ca regula generala, e mai bine sa optezi pentru mai putine aparate, dar de o calitate mai buna. Tine cont de faptul ca acestea vor fi folosite intens, iar in caz de defectiuni afacerea ta poate fi foarte afectata.

Idei pentru succesul viitoarei tale shaormerii

Livrari rapide la domiciliu

Colaboreaza cu un serviciu de livrare, ca sa nu limitezi vanzarile doar la clientii care trec fizic prin fata shaormeriei tale. Intr-un studiu recent, livrarea ultrarapida este cel mai important factor care determina consumul de produse fast-food.

cum sa deschizi o shaormerie

Segmente diferite de clienti

Majoritatea clientilor tai vor comanda shaorma clasica, insa, ca sa vinzi cat mai mult, te poate ajuta sa iti diversifici oferta si, totodata, categoriile de persoane catre care vinzi. Spre exemplu, poti adauga in meniu diferite varietati:

  • falafel, pentru persoane care tin post si vegetarieni;
  • shaorma sanatoasa, cu extra legume si fara cartofi prajiti, pentru persoane la dieta;
  • shaorma inedita, pentru curiosi, cu ingrediente de sezon sau mai neobisnuite: spanac, ciuperci, menta, rodie;
  • shaorma premium, pentru cei care vor sa se rasfete: shaorma cu carne de rata sau branzeturi speciale.
Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2024. All rights reserved.