fbpx

Blog

Cum sa infiintezi o ferma de melci

Cum sa infiintezi o ferma de melci

07 oct. 2019 Idei de afaceri 8070

O ferma de melci reprezinta o afacere perfecta datorita cerintelor destul de mari existente pe piata, carnea de melc fiind considerata o delicatesa in cadrul restaurantelor din Occident. Pe langa faptul ca este o delicatesa, melcul este folosit si in industria farmaceutica si cosmetica. Pe scurt, o ferma de melci necesita un teren, o sursa potabila de apa pentru udarea zilnica a fermei, fonduri pentru infiintare, asigurarea unei piete de desfacere si multa dedicare. Ca sa poti incepe o ferma de melci este nevoie sa cunosti cateva informatii despre melci dar si despre ce implica o astfel de afacere.

Tipurile de melci ce pot fi crescute

In Romania, exista doua tipuri de melci ce pot fi crescute: Helix Aspersa si Helix Pomatia sau melcul de livada. A doua specie este optima deoarece ea se regaseste in fauna din Romania si nu prezinta probleme de aclimatizare. In cazul in care se importa materialul biologic din tari precum Franta, Spania sau Italia, fiind vorba de melci mediteraneeni, pot aparea dificultati de adaptare in perioada de iarna.

Despre carnea de melc si beneficiile ei

Carnea de melc a devenit din ce in ce mai consumata in zilele noastre, fiind foarte apreciata in Italia, Franta si Peninsula Iberica. Acest lucru se datoreaza faptului ca ea este foarte hranitoare, oferind un aport ridicat in proteine (14-16%) si fier (45-50mg/kg) in timp ce valoarea calorica este redusa (60-80 kcal/100g).

In plus, aminoacizii ce se regasesc in proteinele carnii de melc si in saliva acestora contribuie la reconstituirea tesutului gastric, conducand la vindecarea ulcerului. De asemenea, ei ajuta la vindecarea afectiunilor pulmonare si gatului deoarece lubrifiaza caile respiratorii. Nu in ultimul rand, aminoacizii din proteinele melcului au un rol important in favorizarea eliminarii celulitei si a varicelor.

Motive pentru a infiinta o ferma de melci

In primul rand, o ferma de melci implica o investitie moderata, estimata de specialisti la aproximativ 10.000 Euro. Nu este nevoie sa achizitionezi utilaje speciale sau masini agricole. In plus, inca poti obtine fonduri europene pentru o astfel de afacere ceea ce va diminua bugetul necesar.

De asemenea, este important sa stii ca este o afacere cu desfacere asigurata ceea ce este foarte important pentru ca iti permite sa recuperezi rapid investitia facuta. Carnea de melci de crescatorie este listata la bursa, existand o cerere foarte mare, datorita beneficiilor mentionate anterior. Exista chiar companii din Romania care preiau integral productia de melci pentru a o exporta.

In plus, realizarea si gestionarea unei ferme de melci nu este dificila. Melcii nu sunt pretentiosi. Ei cresc si se ingrijesc foarte simplu si nici nu emana mirosuri neplacute sau reziduri. Se poate afirma ca ei cresc aproape singuri, fara sa necesita o prezenta continua in cadrul crescatoriei.

Pasii infiintarii unei ferme de melci

In momentul in care ai decis sa infiintezi o ferma de melci, trebuie parcursi urmatorii pasi:

  •  Achizitionarea unei teren – tine cont de analiza faunei existente in zona si de Planul Urbanistic General ce ar putea sa prevada restrictii cu privire la cresterea melcilor pe suprafata dorita;
  • Identificarea unei piete pe care se poate tranzactiona carnea de melc;
  • Obtinerea tuturor autorizatiilor necesare;
  • Crearea unui proiect tehnologic, a unui plan de amenajarea a fermei si a unui plan de afaceri;
  • Achizitionarea materialelor necesare construirii fermei de melci.

Poti realiza pe cont propriu fiecare pas sau poti alege sa colaborezi cu o companie de consultanta care va concepe si implementa intregul proiect pentru tine.

Rentabilitatea unei ferme de melci

Un teren minim pentru ca afacerea sa renteze poate avea in jur de 2.000 mp. De aici, ai posibilitatea de a obtine in jur de 3-4 tone de melci pe an. Pretul de vanzare la export este de 4-6 euro/kg in cazul melcilor vii si poate ajunge la 70 euro/kg, in cazul carnii prelucrate. Astfel, investitia se recupereaza in al doilea an de la infiintare.

Nu in ultimul rand, avand in vedere ca doar 17% din cererea mondiala pentru carne de melc este acoperita, se poate spune ca piata de desfacere este una chiar foarte generoasa.

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2024. All rights reserved.