Daca esti in cautarea unei idei de afaceri profitabile si usor de condus, atunci o afacere cu flori in ghiveci s-ar putea sa fie exact ceea ce cauti. Piata florilor din Romania are o valoare totala de peste 200 de milioane de euro, cu aproximativ 200 de milioane de fire produse, cultivate pe o suprafata de 415 hectare.
Insa discrepanta foarte mare intre importuri si exporturi reflecta cel mai bine oportunitatea dezvoltarii unei afaceri in aceasta industrie. In timp ce Romania a importat peste 88.000 de tone de flori in 2016, volumul de flori exportate a fost de 50 de ori mai mic, lucru care arata nevoia crescuta de producatori si furnizori in acest domeniu.
Datorita rezistentei lor sporite si a duratei de viata mai lungi, florile in ghiveci sunt mult mai apreciate decat cele taiate, care se ofilesc in doar cateva zile de la momentul achizitiei. Acest lucru este in special valabil pentru florile scumpe, cum sunt orhideele, crinii imperiali sau violetele de Parma, care pot trai in ghiveci chiar si cateva luni, parfumand aerul cu mirosul lor placut si infrumusetand decorul cu aspectul lor deosebit.
Daca e bine planificata, o afacere cu flori in ghiveci poate fi foarte profitabila. Acest tip de afacere nu are nevoie de o investitie initiala mare si nu este dificil de condus. In plus, desfasurarea acestei activitati nu necesita nici un spatiu foarte mare, fiind suficienta o suprafata de 100-150 de metri patrati. Avand in vedere diferenta imensa intre importurile si exporturile de flori din Romania, nu va fi prea dificil nici sa gasesti o piata de desfacere pentru produsele tale.
Primul si cel mai important lucru de care ai nevoie pentru a deschide o astfel de afacere este spatiul de lucru in care vei creste florile. Acesta trebuie sa fie inchis, pentru a proteja florile de intemperiile vremii si ar trebui sa aiba o suprafata cuprinsa intre 100 si 150 de metri patrati.
Atat temperatura, cat si umiditatea din interiorul spatiului trebuie sa fie controlabile si trebuie adaptate la nevoile plantelor pe care le cultivi. De asemenea, vei avea nevoie de sol, seminte si ingrasamant pentru plantare si fertilizare, precum si lumina din abundenta, pentru ca florile tale sa se dezvolte rapid si armonios.
Irigarea este, si ea, o parte foarte importanta a procesului de crestere a florilor, asa ca nu ar trebui sa neglijezi acest aspect. Daca lucrezi cu un buget restrans, atunci poti uda plantele manual, cu o stropitoare, insa daca vrei sa lucrezi eficient si sa maximizezi randamentul culturilor tale ar trebui sa optezi pentru un sistem de irigat.
Acesta te va ajuta sa dozezi mult mai precis cantitatile de apa pe care le folosesti, micsorand astfel durata lor de crestere, insa te va ajuta, totodata, si sa economisesti foarte multa apa, in special daca folosesti un sistem de irigat cu picuratoare.
Nu in ultimul rand, vei avea nevoie de ustensile, precum foarfece de gradina, sapaligi, greble, lopeti si lopatele, de care vei avea nevoie pentru eliminarea buruienilor, insamantare si plantare sau intretinerea florilor pe care le cresti.
Intr-un spatiu de 150 mp incap fara probleme peste 3000 de ghivece de flori, cu un pret mediu de vanzare de 5 euro pe bucata. Astfel, incasarile pentru intreg stocul pot ajunge sa depaseasca 15.000 de euro, iar partea cea mai buna este ca poti incepe mai multe cicluri de productie intr-un singur an. Durata de crestere a florilor variaza destul de mult de la o specie la alta, insa aceasta este cuprinsa in cazul majoritatii lor intre 21 si 90 de zile. Daca lucrezi eficient, asta inseamna ca poti porni chiar si 4 cicluri de productie pe an, crescandu-ti considerabil veniturile.
De asemenea, unul din marile beneficii ale acestui tip de afacere este posibilitatea accesarii de fonduri europene nerambursabile, atat pentru demararea activitatii, cat si pentru extindere sau dezvoltare. Prin aceste fonduri se pot finanta:
Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!
Convinge-te© Bartera 2024. All rights reserved.