Blog

Cum sa incepi o cultura de sofran. Ce avantaje aduce cultivarea sofranului

Cum sa incepi o cultura de sofran. Ce avantaje aduce cultivarea sofranului

11 nov. 2019 Idei de afaceri 10046

Daca ai un teren agricol si esti in cautare de o planta inedita, poti incepe o cultura de sofran, cel mai scump condiment din lume. Pe pietele europene, pretul de vanzare al acestuia variaza intre 8.000 si 13.000 euro/kg. Datorita acestui fapt, poti incepe o cultura de sofran pe un teren mic, chiar si de 200 mp.

Cel mai mare producator este Iranul, care e responsbil de aproximativ 90-93% din productia globala de sofran. Alte tari cu o productie semnificanta de sofran sunt Grecia, Maroc si Kashmir. In schimb, in Romania, productia de sofran este nesemnificativa, putini  incumetandu-se sa cultive pretiosul condiment. Productia de sofran romanesc poate fi insa la fel de valoroasa.

Sofranul: cel mai scump condiment din lume

Sofranul este o planta mediteraneana din familia iridaceaelor, din care se pot extrage condimentul sofran, uleiuri aromatice si substante cu utilizari in medicina si gastronomie. Planta de sofran are un singur soi, Crocus sativus, insa, in functie de zona geografica in care este cultivat, sofranul poate avea arome diferite. Sofran de calitate provine din Iran sau Spania, iar tipuri excelente sunt Sargolul iranian, Coup spaniol si Stigmata grecesc.

Inmultirea plantei se realizeaza folosind bulbi de sofran si, mai rar, folosind seminte de sofran. Bulbul de sofran este carnos, de dimensiunea unui catel de usturoi si produce frunze lungi, subtiri si flori cu nuante de la mov deschis la violet purpuriu. Planta de sofran creste la o inaltime de pana la 10 cm si se poate adapta si in ghiveci. De la planta de sofran sunt recoltate stigmatele florilor, care sunt subtiri, de culoare rosie. Fiecare floare are trei stigmate de sofran, fiecare cantarind in jur de 2 mg. Pentru a produce un 1 kg de sofran sunt necesare peste 200.000 de flori.

Cultivarea sofranului: aspecte despre plantare si recoltare

Plantare sofran

O cultura de sofran nu difera cu mult fata de alte plante, insa, pentru a obtine cele mai bune rezultate, trebuie respectate cateva recomandari. Daca intentionezi sa faci afaceri cu sofran, calitatea condimentului este esentiala pentru un pret de vanzare bun. O plantatie de sofran poate fi cultivata pe o varietate de soluri, dar planta de sofran prefera un sol argilo-calcaros profund. De asemenea, aceasta planta este iubitoare de caldura si nu ii prieste umiditatea excesiva.

Cultivarea sofranului incepe asigurandu-te ca solul este umed, pentru ca radacinile sofranului sa se prinda mai repede. Sapa mici santuri in solul argilos sau silicos de 10 cm adancime si cu o distanta intre randuri de 15 cm. Distanta intre bulbi trebuie sa fie relativ mare. De asemenea, cultura de sofran nu necesita fertilizari sau stropiri, fiind mai apreciat ecologic.

Cea mai buna perioada pentru a planta bulbi de sofran este in luna august. Florile de sofran inmuguresc doar o data pe an si rezista aproximativ doua saptamani. Inflorirea plantei de sofran are loc in lunile octombrie si noiembrie. Atunci trebuie realizata si recolta, doar in primele ore ale diminetii, inainte de rasarit, cand sunt mai inchise florile. Florile culese trebuie puse intr-un cos de rachita pentru a nu fi presate. Extragerea stigmatelor trebuie realizata in aceasi zi, manual. Urmeaza ca acestea sa fie uscate fie la cuptor sau la soare pentru a elimina continutul de apa. Momentul cand se scot bulbii de sofran pentru inmultirea plantei este dupa recolta.

Particularitatile comertului cu sofran

Comert cu sofranul

In Romania nu exista piata de desfacere pentru sofran, asa ca acesta trebuie exportat. Unii producatori de sofran din Romania isi vand productia persoanelor de la care au achizitionat bulbii de sofran. De asemena, cultivarea sofranului trebuie realizata cu rabdare. In primul an, nu vei avea o cantitate mare de sofran de vanzare. Pe masura ce imbatranesc bulbii, acestia fac mai multe flori, iar astfel obtii o recolta mai mare. Pentru a-ti mari profitul, poti vinde si bulbii noi obtinuti de sofran. Pretul bulbilor variaza in functie de varsta si marime.

Daca vrei sa stii cat valoreaza cultura ta de sofran ca pret pe kg, acesta depinde de calitatea produsului. Organizatia Internationala de Standardizare impune anumiti parametri care masoara intensitatea pigmentului. Cu cat sofranul tau este mai intens, cu atat este mai valoros. Sofranul cu dungi albe sau pete decolorate este de o calitate inferioara, iar daca in pudra de sofran exista fire albe, inseamna ca acesta este falsificat. Datorita pretului mare pe kilogram, sofranul ajunge sa fie frecvent falsificat, mai ales sub forma de pulbere, fiind adaugate alte condimente.

Bartera incurajeaza antreprenorii care investesc in activitati rurale. Ai deschis o afacere in acest sector? Inregistreaza-te pe Bartera si beneficiaza de un pachet special de promovare!

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2024. All rights reserved.