fbpx

Blog

Franciza – de ce sa deschizi o afacere in franciza si cum sa alegi modelul potrivit

Franciza – de ce sa deschizi o afacere in franciza si cum sa alegi modelul potrivit

09 feb. 2021 Tutoriale 621

Atunci cand sunt construite cum trebuie, sistemele de franciza pot fi modele de afaceri de mare succes, profitabile si stabile pentru ani de zile, un adevarat vis pentru orice antreprenor debutant. Francizele de succes sunt greu de egalat in ceea ce priveste capacitatea si viteza de dezvoltare, precum si sustenabilitatea lor pe termen scurt, mediu si lung.

In plus, o afacere in regim de franciza poate fi oportunitatea perfecta pentru un antreprenor incepator sa-si faca debutul pe piata; aceste afaceri se bucura de sustinere din partea firmei mama, sunt usor de condus, avand deja sisteme bine stabilite de lucru si, mai presus de toate, sunt modele de business verificate, intrucat au avut deja succes pe piata.

Desigur, succesul unei francize depinde enorm de mult de competenta, profesionalismul si planificarea strategica a conducerii acesteia. In consecinta, nu toate sistemele de franciza sunt egale in privinta profitabilitatii, a  stabilitatii lor sau a durabilitatii lor in timp. Tocmai de aceea, e important sa stii cum sa alegi un model de franciza potrivit pentru tine si obiectivele pe care ti le-ai stabilit. Iata ce ar trebui sa stii:

Ce este franciza

Franciza este, in esenta, un mod de a face afaceri. Sistemul de franciza propune exportul unui anumit tip de model de afaceri care, dovedindu-si deja succesul, este apoi copiat si pus in practica din nou si din nou. Printre exemplele notabile se numara McDonalds, Starbucks, Subway, KFC, Pizza Hut si multi altii. Desi multe dintre modelele de francize de top sunt din industria alimentara si fast-food, sistemul de franciza nu este limitat la aceste tipuri de afaceri, cu exemple renumite precum Marriot, Hilton Hotels & Resorts sau Hertz. 

In sistemul de franciza, beneficiarul sau francizatul (posibil tu) primeste dreptul de a deschide o afacere utilizand in mod legal brandul, expertiza si ideile francizorului (detinatorul companiei), in schimbul achitarii unei taxe sub forma unui plati initiale sau a unui procent din incasari, procent ce poate varia dramatic de la franciza la franciza. Afacerile care lucreaza in regim de franciza beneficiaza de sustinere din partea companiei mama, ele fiind in schimb obligate sa respecte conditiile de operare stabilite de francizor. 

Desi afacerea apartine in esenta francizatului, acesta este obligat contractual sa respecte standardele si procesele de lucru stabilite de francizor la litera. In schimb, beneficiaza de toate eforturile de marketing, ideile si inovatiile realizate de francizor in cadrul sistemului de franciza.

Cum se deschide o franciza

Exista numeroase modele de francize, astfel ca exista si numeroase moduri diferite de a deschide o franciza. In timp ce unele sisteme de franciza sunt mai putin stricte cand vine vorba de termenii contractuali, altele sunt foarte riguroase si restrictive. De asemenea, daca pentru a deschide anumite francize va trebui sa achiti o taxa initiala ridicata, in cazul altora tariful initial va fi mai mic, tu urmand sa achiti lunar un anumit procent din incasari.

In consecinta, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa afli care este modelul de franciza care se potriveste cel mai bine cu resursele financiare, timpul de care dispui sau gradul de implicare necesar pentru a incepe. Poate parea contraintuitiv, dar inainte sa alegi un anumit brand, este mai bine sa alegi un anumit tip de franciza, adaptat la bugetul de care dispui si conditiile de lucru pe care esti dispus sa le accepti.

Cum alegi franciza potrivita

Dupa ce ai decis care este modelul de lucru care ti se potriveste cel mai bine, ar trebui sa faci o lista cu toate francizele care se incadreaza in regimul tau preferat. Astfel, daca dispui de un buget initial restrans, ar fi bine sa excluzi din lista ta francizele care solicita o taxa initiala ridicata si sa te orientezi mai degraba catre cele cu taxe de deschidere mai reduse, astfel incat sa iti conservi resursele. 

De asemenea, ar trebui sa ai in vedere domeniul tau de competenta, atunci cand faci alegerea finala; o franciza care opereaza intr-un domeniu in care ai un oarecare grad de pricepere va avea mult mai mult sanse de succes, in comparatie cu una din afara ariei tale de competenta.

Un alt aspect important pe care ar trebui sa il iei in calcul in timpul selectiei este calitatea sistemului de suport al companiei mama. Pentru asta, ar fi bine sa te  documentezi cu privire la felul in care francizorul opereaza sistemul sau. 

Care este gradul sau de implicare fata de francizati? Cat de bine impune respectarea standardelor? Cat de bine este administrat sistemul in sine? Toate acestea sunt intrebari valide si importante, la care ar trebui sa ai un raspuns inainte sa faci alegerea finala.

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2021. All rights reserved.