fbpx

Blog

Cum sa te mentii mereu in siguranta. 6 stiluri de lupta care te invata sa te protejezi in orice situatie

Cum sa te mentii mereu in siguranta. 6 stiluri de lupta care te invata sa te protejezi in orice situatie

28 oct. 2019 Tutoriale 591

Putine lucruri iti pot intari increderea in propriile forte la fel de mult precum abilitatea de a te putea proteja in situatiile dificile pe care ti le arunca viata in cale. Convingerea ca te poti proteja pe tine insuti si pe cei dragi poate fi o sursa extraordinara de incredere, optimism si chiar autorespect, lucruri ce iti vor influenta in mod pozitiv intreaga viata.

Sedintele regulate de antrenament te vor ajuta sa iti imbunatatesti concentrarea, echilibrul, viteza de reactie si reflexele, pregatindu-te din timp pentru situatiile in care vei fi nevoit sa te aperi pe tine sau pe o persoana draga. Cu toate acestea, inainte sa alegi un curs de autoaparare la care sa te inscrii, ar fi bine sa te documentezi putin.

Exista numeroase stiluri de lupta care te pot invata sa te protejezi, insa e important sa-l alegi pe cel care se potriveste atat cu nevoile, cat si cu abilitatile tale. Tocmai de aceea, am pregatit pentru tine o lista cu 6 din cele mai eficiente arte martiale, ce te vor ajuta sa iesi nevatamat chiar si din cele mai dificile situatii:

Aikido

Considerat o arta martiala de inalta spiritualitate, aikido iese in evidenta printr-o cultura si o filosofie foarte diferite de cele ale altor stiluri de lupta. In contrast cu alte arte martiale, aikido pune un accent deosebit pe siguranta tuturor celor implicati in conflict. Astfel, aikido te invata tehnici de aparare eficiente, care te vor pastra in siguranta, fara insa a vatama atacatorul.

In aikido, prioritatea principala este intotdeauna solutionarea conflictului, nu victoria asupra atacatorului, iar tehnicile de lupta reflecta aceste principii. Tocmai de aceea, in aikido manipularea si redirectionarea atacurilor joaca un rol esential, scopul principal fiind intotdeauna de a folosi energia atacatorului impotriva sa. Insa lucrurile nu se opresc aici, intrucat aikido nu se rezuma doar la asimilarea tehnicilor specifice de lupta, ci si la integrarea principiilor sale de solutionare a conflictelor in toate aspectele vietii.

Aikido nu este doar un stil de lupta, ci si o sursa de disciplina, incredere si chiar serenitate, influentand in mod pozitiv toate aspectele vietii tale. Iar pentru ca este un stil de lupta foarte popular, vei putea alege dintre numeroase sali de aikido si sensei foarte bine pregatiti cu care te poti antrena.

Jiu jitsu

Aparut prima data in Japonia feudala, jiu jitsu a fost dezvoltat ca tehnica de aparare pentru samuraii dezarmati care erau nevoiti sa se lupte cu un inamic inarmat sau echipat cu armura. Dat fiind faptul ca in astfel de situatii loviturile se dovedeau de regula ineficace, practicantii de jiu jitsu au invatat rapid ca cele mai eficiente metode de neutralizarea a inamicului erau prizele, aruncarile si blocarea oponentilor in pozitii fixe.

Astfel, in jiu jitsu accentul cade pe redirectionarea energiei adversarului impotriva acestuia, in cazul aruncarilor, si pe limitarea mobilitatii sale, in cazul prizelor si a blocarilor. Cu toate acestea, multe din stilurile moderne de jiu jitsu implica acum si lovituri, date fiind conditiile de lupta care s-au schimbat considerabil de-a lungul timpului.

Jiu jitsu brazilian

Jiu jitsu brazilian este un stil de lupta dezvoltat la inceputul secolului XX in Brazilia, acesta fiind dezvoltat prin imbogatirea si adaptarea tehnicilor de judo, ambele sporturi avand la origine tehnicile si metodele de lupta folosite in jiu jitsu traditional. Spre deosebire de acesta insa, jiu jitsu brazilian este un stil de lupta care se axeaza pe tehnici ce implica prize si blocarea oponentului, accentul cazand pe lupta la sol.

Particularitatea acestei arte martiale este ca opereaza pe conceptul ca o persoana mai scunda si mai slaba poate invinge un oponent mult mai puternic. Tehnicile din jiu jitsu brazilian sunt menite sa-i limiteze adversarului mobilitatea si, in final, sa il supuna, fara sa apeleze la lovituri. Ducand lupta la sol, practicantii de jiu jitsu brazilian elimina avantajul dimensiunii oponentului, fortandu-l sa duca o lupta dificila, care ii limiteaza mobilitatea si se foloseste de forta acestuia impotriva sa.

Krav maga

Dezvoltat ca raspuns al comunitatii evreiesti din Cehia la atacurile antisemite constante la care acestia erau supusi, krava maga s-a raspandit repede, fiind un stil foarte eficient de autoapare, axat, inainte de orice, pe neutralizarea adversarului. Acest stil de lupta a fost derivat din luptele de strada, folosind si o serie de tehnici considerate mai putin „onorabile” in lupta corp la corp, in ciuda eficacitatii lor. Printre acestea tehnici se remarca loviturile si atacurile la zonele sensibile ale corpului precum ochi, gat, fata, degete sau zona inghinala.

Adoptat rapid de fortele militare israeliene, krav maga combina o serie de tehnici de lupta din diferite sporturi de contact, cum ar fi boxul, wrestling-ul, aikido, judo sau karate, punand un accent deosebit pe manevrele care imbina atacul cu defensiva. Agresivitatea atacurilor joaca un rol foarte important in krav maga, neutralizarea adversarului fiind pusa intodeauna pe primul plan. Astfel, atacurile preventive si loviturile repetate, pana la incapacitarea completa a agresorului, sunt o parte esentiala a principiilor de lupta in krav maga.

Systema

Systema este un set de tehnici si metode de combat dezvoltat in Rusia medievala in randul taranilor, ca raspuns la variatele situatii de lupta in care acestia erau pusi. Astfel, aceasta arta martiala se axeaza pe o serie de tehnici menite sa incline balanta in favoarea aparatorului chiar si in cele mai ostile situatii, cum ar fi lupta impotriva mai multor adversari sau impotriva unui adversar inarmat.

Bazat, in primul rand, pe spontaneitate, systema se axeaza mai ales pe formarea reflexelor de lupta, astfel incat corpul sa poata actiona instinctiv, intr-o serie de situatii de lupta dintre cele mai diferite. In consecinta, systema nu se bazeaza pe un set de reguli si tehnici clare, ci mai degraba pe maximizarea abilitatilor practicantului, in functie de nevoile si punctele sale forte, avand la baza miscarea naturala, inainte de orice.

Eskrima

Eskrima este denumirea generala sub care sunt incadrate artele martiale de origine filipineza. Data fiind separatia dintre insulele din Arhipeleagul Filipine, eskrima s-a dezvoltat sub numeroase forme si stiluri, fiecare cu propriile tehnici, metode si terminologii. Desigur, acest lucru a dus la dezvoltarea independenta a acestor stiluri, aruncandu-le, de multe ori, in competitie unele cu celelalte.

Acesta este un stil de lupta care se axeaza, in principal, pe uzul armelor in situatiile de combat, folosind atat bete de lemn, cat si arme cu tais, cum ar fi sabiile si sulitele. O mare parte din tehnicile de lupta se concentreaza pe folosirea prizelor si dezarmarea oponentilor, controland cu precizie raza de atac prin miscari bine calculate ale picioarelor. Spre deosebire de alte stiluri de lupta, care pornesc de lupta corp la corp, practicantii eskrima isi incep antrenamentele invatand sa foloseasca diferite arme, iar abia apoi trec la lupta cu mainile goale.

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2020. All rights reserved.