fbpx

Blog

Cum sa nu fii hackuit: 16 reguli simple pentru siguranta ta in mediul online

Cum sa nu fii hackuit: 16 reguli simple pentru siguranta ta in mediul online

12 mart. 2021 Tutoriale 363

Din ce in ce mai multe din activitatile noastre au loc in mediul online. Pe langa comunicatii, cu care deja ne-am obisnuit, si-au facut loc plata facturilor, cumparaturi online, sarcini de la locul de munca si multe altele.

In aceste conditii, atacurile hackerilor au consecinte din ce in ce mai grave. Acum 10 sau 20 ani, compromiterea unui cont digital sau a unui dispozitiv obisnuit ar fi fost neplacuta si, probabil, ar fi avut ca rezultat mult spam si in cazuri mai grave, defectarea dispozitivelor. In prezent, pe langa aceste riscuri, te poti trezi cu contul bancar golit, cu imaginea online compromisa si chiar cu identitatea furata. De aceea este foarte important sa stii cum sa nu fii hackuit.

Neglijenta in ceea ce priveste securitatea digitala se plateste cu timp, stres si bani. Daca nu ai facut backup datelor tale, exista riscul de a pierde documente si fisiere pentru totdeauna. De aceea, e mai important decat niciodata sa intelegi cum poti fi hackuit si cum te poti proteja.

Ce este cu adevarat hacking-ul

Ca sa te protejezi de hacking, trebuie sa intelegi ca e mult mai comun si simplu decat pare la o prima vedere. Prin hacking, intelegem obtinerea accesului nepermis la datele dintr-un sistem, computer sau dispozitiv digital.

Prin urmare, nu ar trebui sa crezi ca doar programatori sofisticati pot desfasura activitati de hacking. La fel de bine, poti fi hackuit de un fost angajat nemultumit care iti ghiceste parola de Facebook si care posteaza mesaje neadecvate pentru a compromite imaginea firmei tale.

De asemenea, fii vigilent in legatura cu incercari de „inginerie sociala” (eng., social engineering), o forma specifica de hacking care se manifesta de obicei prin impersonarea unor persoane sau entitati (banci, institutii ale statului, clienti) pentru diferite scopuri, cum ar fi obtinerea directa a unor informatii sensibile (date de autentificare, carduri bancare) sau instalarea unor programe de malware.

phishing prin email
Exemplu de incercare de inginerie sociala, mai exact phishing prin email: hackerii folosesc datele unei firme reale, cu scopul de a instala un program de malware trimis prin atasament

Cum sa-ti protejezi computerul de hackeri

 • Instaleaza toate actualizarile disponibile pentru sistemul de operare si programele instalate pe computer, cat de curand poti.
 • Nu folosi tot timpul computerul ca administrator, doar atunci cand ai nevoie, ca masura de limitare a consecintelor in cazul in care computerul e hackuit.
 • Foloseste programe de antivirus si firewall. Urmeaza instructiunile acestora (spre exemplu, nu folosi doua programe de antivirus in acelasi timp).
 • Acopera camera web atunci cand nu o folosesti.
 • Daca utilizezi retele de WiFi acasa, stabileste parole puternice.
 • Nu activa optiunea de distribuire (eng., sharing) decat atunci cand o folosesti.

Cum sa-ti protejezi smartphone-ul si tableta de hackeri

 • Foloseste o masura puternica de autentificare pentru utilizarea dispozitivului mobil. Daca folosesti o parola numerica, nu folosi insiruiri evidente de numere (1234, 0000 sau ziua ta de nastere).
 • Citeste cu atentie permisiunile pe care trebuie sa le acorzi unei aplicatii inainte sa o instalezi. Daca o aplicatie iti cere accesul la multe date inutile pentru functionarea sa, opteaza pentru alta.
 • Evita sa te conectezi la retele publice de WiFi (aspect valabil si pentru laptop).

Cum sa-ti protejezi datele bancare si financiare de hackeri

 • Inainte de introducerea oricaror date, verifica URL-ul paginii pe care te afli si ai grija la mici variatii care indica incercari de fraudare (spre exemplu, ro in loc de homebank.ro).
 • Asigura-te ca conexiunea este securizata, aspect indicat prin simbolul unui lacat inchis afisat inainte de URL.
 • Nu accesa date financiare de pe retele de WiFi publice.

Cum sa-ti protejezi emailul si conturile pe retele sociale de hackeri

 • Pastreaza conturile de social media separate. Foloseste adrese de email si parole diferite pentru autentificare. Astfel, daca o adresa de email este compromisa, nu va duce la compromiterea tuturor conturilor de retele sociale.
 • Foloseste autentificarea cu doi factori oricand ai disponibila aceasta optiune.
 • Foloseste parole complexe, aleatorii si unice pe toate site-urile pe care te inregistrezi. Cu cat numarul lor este mai mare, cu atat devine mai util un program de manager de parole.
 • Evita, pe cat posibil, deschiderea email-urilor suspicioase. Nu le deschide niciodata atasamentele si nu da click niciodata pe linkurile lor. De asemenea, nu raspunde la email-uri suspicioase, oricat de tare te deranjeaza, si marcheaza-le de fiecare data ca spam.

Acum ai aflat cum sa nu fii hackuit. Daca simti ca ai nevoie de o solutie IT profesionista, iti recomandam solutiile de cybersecurity ale companiei Mida Soft Business.

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

 • Creare Site Web
 • Creare Magazine Online
 • Promovare Site Web
 • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2021. All rights reserved.