Blog

Despre criptomonede, ce sunt si cum le poti folosi

Despre criptomonede, ce sunt si cum le poti folosi

25 mart. 2021 Tutoriale 363

Devine din ce in ce mai clar ca subiectul criptomonedelor nu este unul care ar trebui ignorat. Sunt foarte multe discutii despre criptomonede, dar ce sunt si cum le poti folosi vei afla din articol. Dincolo de latura senzationala a castigurilor din investitiile in criptomonede, numarul persoanelor care detin astfel de monede virtuale este in crestere. Mai mult, sondajele arata ca romanii sunt printre cei mai interesati: 12% spun ca deja detin criptomonede, iar 38% intentioneaza sa investeasca in ele in viitor.

Ce sunt criptomonedele

Denumirea criptomonedelor este, pana la un punct, destul de sugestiva: criptomoneda reprezinta o moneda virtuala sau digitala securizata cu ajutorul criptografiei. Conform unei definitii mai detaliate, criptomonedele sunt acele bunuri digitale dintr-o retea securizata criptografic, pentru care securizarea are loc intr-o retea de computere peer-to-peer.

Ca sa intelegi criptomondele, ar trebui sa stii ce este tehnologia blockchain, pe care se bazeaza majoritatea acestora si care are multe alte aplicatii, in afara acestui domeniu. In termeni simpli, aceasta reprezinta un registru descentralizat al tranzactiilor cu criptomonede, compus din blocuri, de unde si denumirea de blockchain. Aceasta tehnologie este open source, sigura si rapida.

De asemenea, cu siguranta vei auzi de minare (mining) – acel procedeu prin care tehnologia de calcul rezolva o problema matematica prin care se valideaza tranzactiile pe blockchain si care are ca rezultat obtinerea unei fractiuni din moneda virtuala respectiva. Prin urmare, poti obtine criptomonede nu doar prin achizitionarea lor, ci si prin minare.

Tipuri de criptomonede

Piata criptomonedelor este foarte diversa, existand sute de monede diferite, insa si foarte consolidata – se estimeaza ca 99% din volumul de tranzactionare este concentrat in doar 20 din aceste sute de criptomonede. Prima criptomoneda, lansata in 2009, a fost Bitcoin, iar in prezent exista numeroase monede virtuale realizate dupa acest model, cum ar fi Litecoin, Peercoin sau Ethereum.

Bitcoin. La sfarsitul lunii martie 2021, un singur Bitcoin valora 229.306,72 lei, iar in circulatie existau 18,7 milioane de Bitcoini.

Ether. Lansata in 2015 si realizata avand la baza tehnologia blockchain, platforma Ethereum a devenit in scurt timp foarte populara. Un ether valora la sfarsitul lui martie 2021 7.024,65 lei, insa recordul istoric a fost de 8.380,22 lei.

Tether. Tether a fost prima criptomoneda despre care s-a afirmat ca era 100% sustinuta de rezerve in monede FIAT, lucru care s-a dovedit ulterior a fi fals, ceea ce a inconjurat moneda de controverse.

Ce trebuie sa stii despre platile in criptomonede

Din ce in ce mai multi comercianti accepta plata cu criptomonede – in special cu Bitcoin, dar nu numai. Bineinteles, daca detii criptomonede, le poti schimba in lei sau in valuta dorita de tine. Totusi, exista anumite avantaje pentru utilizator la plata in criptomonede:

  • comisioane mai mici;
  • utilizare internationala;
  • autonomie in raport cu bancile si guvernele;
  • discretie;
  • plati mobile

Criptomonedele si afacerea ta

Acum ca ai aflat despre criptomonede, ce sunt si cum le poti folosi, hai sa vedem si daca au aplicabilitate pentru afacerea ta. Daca ai o afacere, probabil te-ai intrebat daca nu ar fi bine sa accepti si plati in criptomonede sau cum ai putea sa procedezi ca sa oferi clientilor aceasta optiune, respectand in acelasi timp legea.

Nu doar ca e posibil sa accepti plati in criptomonede, insa numarul afacerilor din Romania care accepta plati in Bitcoin este in crestere. Ca sa accepti plata in criptomonede, va trebui sa colaborezi cu un furnizor de servicii specializat. In prezent, in Romania exista optiunea utilizarii unui POS SmartCash impreuna cu un cont de comerciant de la GoCrypto. Apoi, se pune problema inregistrarilor contabile. Cu toate ca nu exista o practica clara in domeniu, in 2020 CECCAR se exprima in favoarea clasificarii incasarilor din criptomonede ca imobilizari necorporale, cu sublinierea faptului ca orice castig din utilizarea criptomonedelor sa fie impozabil.

Investitii in criptomonede?

Criptomonedele au cu siguranta si o latura senzationala. Cei mai multi dintre noi au auzit despre criptomonede in articole elogioase, care subliniaza potentialul lor de castig. Nu putine sunt povestile despre persoane care au investit in bitcoin si care, dupa ani de zile, au ajuns milionari.

Cu toate ca potentialul de castig exista cu siguranta, e important de subliniat ca acesta nu este garantat. Mai putin populare sunt povestile despre cei care au investit in criptomonede intr-un moment nepotrivit, pierzand astfel bani, insa ele exista. Criptomonedele sunt volatile, in special in prezent, fiind lansate multe criptomonede noi si nestiindu-se care sunt cele care se vor impune in timp. Mai mult, pentru obtinerea unor sume fabuloase pentru o investitie initiala mica, ca in cazul persoanelor care au investit devreme in bitcoin, este nevoie de mult timp si rabdare.

Daca doresti sa investesti in criptomonede, ai doua optiuni:

O criptomoneda existenta

Ca sa incepi, trebuie sa optezi pentru un exchange (exemple includ Coinbase, LDV Bank, Binance, Kraken, Crypto) – mai simplu spus, o platforma unde iti faci un cont, cu ajutorul caruia vei schimba banii de pe cardul tau de debit cu criptomoneda aleasa. Multe criptomonede sunt scumpe, asa ca e bine sa stii ca poti cumpara si fractiuni. Mai mult, pe langa exchange, ai optiunea unui ATM Bitcoin.

O criptomoneda care urmeaza sa fie lansata

Inainte ca o criptomoneda sa fie lansata, se desfasoara un procedeu de strangere de capital – ICO (Initial Coin Offering). Acest ICO are mai multe etape, dintre care si un crowdsale, o perioada in care oricine poate achizitiona viitoarea criptomoneda. Totusi, e bine sa stii ca aceasta perioada poate fi foarte scurta, mai ales daca criptomoneda a generat entuziasm. In functie de criptomoneda aleasa, e foarte posibil sa trebuiasca sa schimbi banii tai in Bitcoin sau Ethereum, pentru ca nu toate ICO-urile accepta plati FIAT, adica in valute traditionale. In scurta istorie a criptomonedelor, investitiile in ICO-uri au fost cele cu potential ridicat de a aduce castiguri substantiale investitorilor.

Sursa foto: Pexels

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2025. All rights reserved.