fbpx

Blog

Ziua Lev Tolstoi

Ziua Lev Tolstoi

09 sept. 2020 A fost azi 15

Ca tot incepe (in unele localitati) anul scolar, ne-am gandit sa va prezentam astazi un scriitor care n-ar trebui sa lipseasca din curricula scolara. Personajul nostru de astazi, Lev Tolstoi, este un autor celebru, pe care toti cei care-l citesc simt fie ca il iubesc, fie ca il urasc, la fel ca titlul celebrului sau roman “Razboi si Pace”.

Despre viata lui

Marele scriitor rus, autorul romanelor “Razboi si Pace” si “Ana Karenina”, pe numele sau complet Lev Nicolaevici Tolstoi s-a nascut pe 28 august 1828 dupa ritul vechi. Doar ca in toate biografiile importante data nasterii apare ca fiind 9 septembrie (adica azi).

A fost fiul unui mic boier care a murit cand Lev era foarte tanar, dar i-a lasat ceva bani si o mosie la Iasnaia Poliana. Tolstoi a consumat foarte rapid banii mosteniti pe jocuri de noroc si femei, asa cum el insusi recunoastea in propriul jurnal. Ajuns la varsta de la 30 de ani, aproape falit si satul de depravare, are o revelatie si trece in extrema cealalta. Se transforma brusc in moralist, credincios si plin de sfaturi mai mult sau mai putin utile. Se casatoreste si are impreuna cu sotia lui nu mai putin de 13 copii. Spre finalul vietii se cearta cu aceasta si la 81 de ani pleaca de-acasa spunand ca vrea sa-si refaca viata. N-a mai apucat. A murit intr-o gara din cauza unei pneumonii galopante.

Asa cum si-a dorit a fost inmormantat in padure, langa Iasnaia Poliana.

Lev Tolstoi (Contele Lev Nicolaevici Tolstoi, in rusa Лев Никола́евич Толсто́й este considerat unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii.  Alaturi de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seama din timpul perioadei cunoscuta ca varsta de aur a literaturii ruse. Operele sale “Razboi si pace” si “Anna Karenina” au avut o influenta hotaratoare asupra dezvoltarii romanului mondial. Ideile si credintele sale religioase, estetice si filosofice, propovaduite de-a lungul vietii prin celelalte opere, sunt cunoscute sub denumirea de „tolstoianism”. Creatia sa epica se impune prin capacitatea de cuprindere, adancimea viziunii, acuitatea observatiei sociale si psihologice, sentimentul tragicului si omenescului.

Ideile sale despre rezistenta nonviolenta, expusa in opere ca „Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul vostru”, au avut un profund impact asupra unor personalitati de referinta din secolul al XX-lea, printre care Martin Luther King Jr. sau Gandhi, ori inainte de acestia poeti ca Maitreyi si Devi Rabindranath Tagore.

Lucruri mai putin stiute

Tolstoi s-a casatorit la varsta de 34 de ani, si impreuna cu sotia sa, Sofia, au avut 13 copii. Un lucru mai putin stiut este ca sotia sa a ajutat la realizarea romanului “Razboi si pace”. Scrisul lui era extrem de greu de citit, asadar sotia lui a rescris de mana fiecare noua varianta a sotului ei. Acest lucru s-a desfasurat de-a lungul a 7 ani, timp in care a rescris romanul de mana de 8 ori, iar unele sectiuni din el chiar de 30 ori.

Desi era un romancier genial, priceperea lui in domeniul finantelor era aproape nula. Tolstoi idealiza saracia, si chiar a vrut sa refuze banii proveniti din drepturile de autor. Si de aceasta data, sotia lui a intervenit, ea fiind mult mai preocupata de bunastarea familiei si implicit a copiilor cuplului.

O alta informatie mai putin cunoscuta despre Tolstoi este ca in jurul varstei de 50 de ani a devenit vegetarian. Acest lucru era neobisnuit pentru vremea sa, asadar putem spune ca din acest punct de vedere, el a fost un precursor al vegetarianismului.

Desi Lev Tolstoi este un autor celebru ce a fost remarcabil prin ideile sale, modul de a gandi si scrierile sale, au avut nevoie si de ajutor. Daca nu ar fi fost sotia sa care sa-i traduca scrisul ilizibil, poate ca marele roman “Razboi si pace” nu ar fi vazut lumina tiparului niciodata.

La fel ca in afaceri, desi ideile tale sunt geniale s-ar putea sa ai nevoie de ajutor in promovarea lor, pentru a le face cunoscute publicului. Pe Bartera gasesti toate serviciile ce iti sunt de ajutor in promovarea afacerii.

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2020. All rights reserved.