fbpx

Blog

Reciclarea de la o problema majora, la afacere. Cum poti castiga din prietenia cu mediul

Reciclarea de la o problema majora, la afacere. Cum poti castiga din prietenia cu mediul

14 oct. 2019 Povesti de succes 367

In linii mari, se stie ca reciclarea este acel proces de prelucrare a deseurilor in vederea refolosirii lor. Necesitatea acestui proces insa este ceva mai dificil de inteles neavand o privire de ansamblu asupra deseurilor si efectelor acestora.

Ce sunt deseurile si in ce masura proasta lor gestionare influenteaza viata tuturor? Cum ar trebui utilizare deseurile ca resursa pentru a deveni mai eficienti din punct de vedere energetic? Ce pret are natura si ce se poate castiga de pe urma unei relatii autentice de prietenie cu aceasta.

Sunt intrebari la care exista raspunsuri, insa nu si foarte multe luari de pozitie.

Reciclarea deseurilor refolosibile

Reciclarea deseurilor refolosibile

Se consuma atat de mult generandu-se deseuri la fel de mult. La nivel european, volumul deseurilor continua sa creasca in mod alarmant. A ajuns sa semene cu o avalansa careia greu i se mai poate face fata. Conform statisticilor, mai mult de jumatate din deseurile generate provin din lucrari de constructii, demolari si minerit. 10% sunt deseurile municipale sunt generate, in principal, de gospodarii.

Efectele negative se resimt nu azi, nu maine. Este afectata economia si eficienta energetica, este compromisa natura si intreg ecosistemul. In fond, este afectata viata sub toate valentele ei. Deseurile marine, destul de importante, ca volum afecteaza speciile marine. Poluantii atmosferici, apele potabile contaminate, culturile de pe terenuri compromise sunt printre consecintele cauzate de depozite de deseuri si, fireste, indiferenta. In plus, gazul metan eliberat de acestea pare a fi asociat cu schimbarile climatice atat de controversate.

Conform Eurostat 2012, doar 42% din deseurile municipale tratate in UE sunt reciclate sau compostate.

Colectare-sortare-reciclare, un sistem pentru a carui implementare este nevoie de bani seriosi, insa care, odata implementat, poate genera venituri de neimaginat. Oricum, reciclarea deseurilor refolosibile ramane inca la stadiul de subiect de reflectie, cel putin pentru Romania.

Colectarea selectiva si reciclarea

Este mai usor sa previi decat sa combati, iar acest principe aplicabil si in cazul utilizarii deseurilor. Este un intreg lant de responsabili, iar cea dintai veriga ar trebui sa inceapa de la consumatori.
Legea privind colectarea selectiva a deseurilor este in vigoare in Romania de la data de 1 iulie 2019. Aceasta prevede ca romanii trebuie sa adune gunoaiele in mod selectiv: plastic/metal, hartie/carton, sticla, deseuri reziduale. In zonele cu blocuri, exista containere ingropate personalizate printr-o culoare: galben, albastru, verde, negru. Fiecarei culori ii corespunde un tip de material.

Autoritatile sunt inca in urma la acest subiect. In unele zone din tara consumatorii abia daca au auzit despre aceasta lege. Asta in vreme ce, in alte parti, autoritatile publice locale recunosc faptul ca inca nu exista bani pentru achizitionarea de containere noi, „colorate”. Pana se vor gasi, se multumeste toata lumea cu situatia ilustrata mai jos.

Reciclarea: obligatorie pentru economia circulara

Container gunoi

Un filozof francez lansase candva celebra: in natura, nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma. Si totusi, respectand natura se poate castiga pe doua planuri: sanatate si bunastare.

In termeni actuali, este vorba despre principiile unei economii circulare in care nimic nu se arunca la voia intamplarii, totul se refoloseste. In termeni actual: se recicleaza.
Cu idei simple si eficiente puse in proiecte geniale si mai apoi implementate, antreprenorii iubitori de natura pot castiga bani frumosi. Premiul Green Alley 2018 sta marturie in fata faptului ca, daca se vrea, se poate.

O economie circulara este despre cum sa devii mai prosper din punct de vedere economic stimuland inovarea, crearea de locuri de munca si protejand in tot acest timp natura.
In concluzie, reciclarea este despre respectul fata de sine si fata de toti si tot ceea ce ne inconjoara. Parafrazand, un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire.

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2020. All rights reserved.