fbpx

Blog

Nu e prea tarziu. Ce putem face pentru a opri schimbarile climatice?

Nu e prea tarziu. Ce putem face pentru a opri schimbarile climatice?

16 sept. 2019 Povesti de succes 535

E greu sa vorbesti despre schimbarile climatice fara un sentiment profund de ingrijorare cu privire la viitorul nostru comun. Datele furnizate de cercetatori ne arata de la 1900 si pana in prezent o crestere de 0.9℃ a temperaturii medii de suprafata a planetei si o incalzire de 0.4℃ a oceanelor pana la adancimea de 700 de metri.
Desi cifrele pot parea mici la o prima vedere, efectele acestor schimbari de temperatura pot fi dramatice pentru planeta si chiar mai mult pentru noi, locuitorii sai.

Ce se intampla cu planeta noastra?

De la 1900 si pana in prezent, recifele de corali din jurul lumii au scazut cu peste 30%, iar suprafetele impadurite ale planetei au scazut cu peste 75%, in timp ce deserturile au cunoscut o perioada de crestere alarmanta. Numai in acest an, peste 88.000 de specii de animale au disparut complet, iar in urmatorii 28 de ani, se estimeaza ca va disparea intreaga viata marina. Toate astea, in timp ce 6.810.000 de tone de plastic sunt aruncate anual in marile si oceanele lumii, ajungand, in unele cazuri, sa formeze adevarate insule plutitoare.

Topirea calotelor glaciare, cresterea nivelului oceanelor, intensificarea si inmultirea furtunilor violente si cresterea aciditatii oceanelor sunt doar cateva dintre efectele catastrofale ale incalzirii globale. Iar toate acestea sunt cauzate de emisiile extreme de carbon din atmosfera, generate de omenire in special in ultimii 35 de ani. Situatia nu e cu siguranta una pozitiva, insa nu este nici irecuperabila. Nu este prea tarziu pentru planeta si nu este prea tarziu nici pentru omenire, insa exista o conditie importanta: trebuie sa actionam urgent.

Ce ar trebui sa schimbam?

Substante poluante

Modul in care ne producem energia si modul in care ne deplasam trebuie sa se schimbe. Felul in care tratam deseurile si substantele poluante pentru mediu trebuie sa se schimbe. Pe scurt, omul trebuie sa se schimbe. Nu mai putem privi sursele alternative de energie strict prin prisma cost-oportunitate. Optiunea intre un vehicul poluant si unul cu zero emisii de carbon nu este in realitate o alegere, este mai degraba o datorie pe care o avem fata de planeta si fata de noi insine.

Ți-ai putea imagina vreodata sa pornesti automobilul in casa? Bineinteles ca nu. Ei bine, Pamantul este casa noastra, iar felul in care il gospodarim este in puterea fiecaruia. Tocmai de aceea, schimbarea trebuie sa plece de la noi, de la fiecare individ in parte. Cu totii trebuie sa facem schimbari, mici sau mari, in functie de resursele pe care le avem la dispozitie.

Trebuie sa investim activ in industriile verzi, cum sunt cele de energie eoliana si solara, si trebuie sa regandim modul in care calatorim. Nu ai nevoie de un vehicul poluant ca sa ajungi din punctul A in punctul B in orasul in care locuiesti. Poti face asta foarte bine si cu un automobil electric, ca pasager intr-un autobuz electric sau chiar si cu o trotineta electrica, atunci cand vremea iti permite asta.

Totul tine de perspectiva si de mentalitatea noastra. Un automobil vechi, poluant va avea un pret initial mult mai mic decat unul electric, insa acest cost va creste exponential in timp, datorita costurilor cu combustibilul, iar in final, cel mai mare pret dintre toate il va plati planeta. Intrebarea nu ar trebui sa fie daca sa optam sau nu pentru un vehicul electric, ci cand vom face achizitia. In plus, datorita sustenabilitatii sale, energia verde este o optiune mult mai ieftina pe termen lung, in timp ce pretul energiei din surse neregenerabile nu va face decat sa creasca in timp, pe masura ce acestea se raresc. Spre exemplu, pe termen lung, investitia intr-o instalatie de panouri solare pentru casa se amortizeaza de la sine, ajungand chiar si sa genereze venituri pentru cel care o produce.

Ce putem face?

Automobil electric

In contextul nevoii tot mai urgente de schimbare, s-a nascut proiectul ecomobile.ro: o initiativa ambitioasa, care isi propune nu doar sa creasca nivelul de constientizare al populatiei fata de pericolul schimbarilor climatice, ci si sa intreprinda actiuni concrete pentru combaterea lor. Tocmai de aceea, acest proiect este deschis tuturor celor care lupta impotriva poluarii si a incalzirii globale; orice entitate care combate aceste fenomene este binevenita in familia ecomobile.ro, fie ca e vorba de companii, ONG-uri sau indivizi.

Ecomobile.ro isi propune sa devina o familie unita a celor care vor o schimbare, un front comun al oamenilor care lupta pentru conservarea mediului inconjurator si pentru protejarea planetei pe care o locuim cu totii. Mai multe voci sunt mai puternice decat una, iar cand un numar suficient de mare de oameni se alatura unui demers, acesta se transforma dintr-un ideal, intr-un obiectiv palpabil.

Tocmai de aceea, echipa Bartera s-a implicat si se va implica activ in acest proiect, cu toata convingerea. Mai mult, platforma Bartera va incuraja energic orice actiune menita sa stimuleze activitatile ecologice, reducerea poluarii si generarea de energie verde.

Lupta impotriva incalzirii globale nu este o optiune si nici o cauza de weekend. Aceasta este cea mai importanta batalie a zilelor noastre si cu siguranta una din cele mai importante ale umanitatii in ansamblul ei. Implica-te si tu – alatura-te proiectului ecomobile.ro si fa parte din schimbare!

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2020. All rights reserved.