Vanzarea inseamna schimbul de proprietate al unor produse contra unei sume de bani. Este o activitate atat de comuna in zilele noastre incat uneori nici nu o mai percepem, si nici nu ii mai dam importanta. In acest moment „cumpararea unor produse” este o activitate aproape zilnica, nu este zi in care membrul unei familii sa nu mearga sa „ia ceva de la magazin”. In acest context activitatea de vanzare a devenit una mai mult decat vitala societatii noastre.
Daca la inceputul comertului produsele se cumparau direct de la producatori si mestesugari, odata cu dezvoltarea rutelor comerciale au aparut negustorii. Evolutia civilizatiei a insemnat si evolutia tehnicilor de vanzare. iar acest lucru inseamna ca activitatea de vanzare se poate invata, astfel incat sa fie eficienta si sa iti aduca rezultatele dorite.
Privind in istorie, activitatea de vanzare exista inca din cele mai vechi timpuri. La inceput a fost trocul (barter-ul), ce dateaza de peste 10.000 de ani, in care oamenii schimbau produsele pe care le produceau cu alte produse de la alti oameni de care aveau nevoie. Odata cu dezvoltarea civilitatiei si aparitia banilor a aparut comertul, sau vanzarea de bunuri contra unei sume de bani. Se presupune ca activitatile de vanzare-cumparare au aparut in mileniul al VII- i.HR. in Asia Mica, sau Turcia de astazi. Astfel s-au dezvoltat pietele in aer liber in care produsele erau expuse pe tarabe improvizate sau chiar pe pamant, iar in Grecia Antica acestea erau cunoscute sub denumirea de Agora. In Roma Antica au aparut Forumurile, cele mai cunoscute erau Forumul Roman si Forul lui Traian. Acesta din urma era un ansamblu de mari dimensiuni ce cuprindea cladiri, iar activitatea comerciantilor se desfasura pe patru nivele.
Odata cu dezvoltarea rutelor comerciale maritime s-a dezvoltat importul de produse, astfel incat in piete oferta de produse a inceput sa fie din ce in ce mai diversificata, si a inceput sa apara preferinta pentru anumite marfuri din anumite regiuni geografice. Totusi, o perioada indelungata de timp produsele se puteau achizitiona doar din piete, direct de la producatori sau de la comerciantii ambulanti, ce se plimbau pe strazi si isi promovau marfa strigand suficient de tare pentru a fi auziti din case.
Conceptul de magazin a aparut in Europa in secolul al XIII-lea, in orasele mai populate. Totusi, acestea nu aratau ca magazinele din zilele noastre. Erau niste incaperi de mici dimensiuni, intunecoase, cu marfa putina. Motivul pentru care acestea erau atat de intunecoase era din cauza ferestrelor, ce erau de mici dimensiuni, din sticla foarte groasa, prin care nu se putea vedea prea clar nimic. Ferestrele transparente au fost inventate abia in secolul al XVII-lea, si din secolul al XVIII-lea magazinele au inceput sa se modernizeze in sensul ca existau rafturi pe care era expusa marfa si clientii putea sa vada si sa intre in contact direct cu produsele expuse.
Galeriile comerciale, ce reprezentau spatii acoperite unde isi desfasurau activitatea mai multi comercianti au aparut spre finalul secolului al XVIII-lea, si acestea aveau un rol important si in viata sociala a orasului, iar in secolul al XIX-lea plimbarile prin galeriile comerciale reprezenta o modalitate de petrecere a timpului liber. Tot in aceasta perioada apare si conceptul de merchandising vizual cand magazinele se intrec in expunerea intr-un mod placut a marfurilor, astfel incat sa ii determine pe clienti sa intre in ele.
Tehnicile de vanzare s-au adaptat de-a lungul timpului, in functie de evolutia socio-economica si dezvoltarea tehnologica. Treptat in domeniul vanzarilor s-a facut trecerea de la expunerea marfurilor doar in piete in aer liber la supermarket-uri, de la vanzatorii ambulanti ce isi strigau marfa pe strazi s-a trecut la tehnici de prospectare a pietei. Vanzarile au evoluat de la vanzarea de produse la vanzarea de servicii, de la vanzarea directa la vanzarea online.
In zilele noastre cei care doresc sa invete cum sa isi creasca vanzarile pot urma diferite cursuri de vanzari. Un astfel de curs este cel de Agent de Vanzari furnizat de Edugate, in care puteti invata cum se organizeaza si desfasoara procesul de vanzare, tehnici de negociere, cum se construieste relatia post vanzare si cum se face prospectarea pietei. Acest curs este anul acreditat de Autoritatea Nationala de Calificari, iar in urma promovarii examenului de la finalul cursului se obtine si un certificat de Agent de Vanzari, recunoscut de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!
Convinge-te© Bartera 2025. All rights reserved.