fbpx

Blog

Antreprenoriatul de dupa Covid – cum sa nu ne mai strangem mainile

Antreprenoriatul de dupa Covid – cum sa nu ne mai strangem mainile

10 iun. 2020 Povesti de succes 494

Pana mai acum 2 luni stransul mainilor reprezenta o prima si importanta impresie pe care ti-o faceai fata de un interlocutor. Acest obicei oferea indicatii pretioase legate de personalitatea interlocuitorului. Obiceiul, unul universal, este cea mai raspandita forma de salut practicata în majoritatea culturilor existente pe mapamond. Prin stransul mainii, oamenii se saluta la intalnire si la despartire, isi exprima recunostinta fata de o persoana sau confirma incheierea unui acord.

Aceasta practică se pare ca ar fi aparut initial in Grecia Antica inca din secolul al V-lea i.Hr, fiind preluata rapid si de catre romani. De regula barbatii se salutau nu numai cu strangerea de palma, ci cu tot antebratul ca sa arate ca nu au nicio arma ascunsa sub maneca. De la aceasta practica prin care se asigura ca celalalt nu tinea in mana arme, gestul a devenit un simbolul al egalitatii si increderii reciproce. El fiind adoptat ca si comportament de etica la intalnirile oficiale ale oamenilor politici, dar si la intalnirile de afaceri.

Tipuri de strangeri de mana si ce transmit ele

Felul in care oamenii strang mana poate sa varieze foarte mult de la o persoana la alta, si, mai mult decat atat, se diferentiaza in functie de contextul social in care se afla oamenii. Interactionam diferit atunci cand suntem la o petrecere, fata de momentele cand ne aflam la serviciu, adaptandu-ne la mediul si colectivul in care ne gasim. Felul in care strangem mana unui prieten nu seamana deloc cu felul in care strangem mana unui om pe care de abia l-am cunoscut sau a unui coleg de munca. Tocmai de aceea, exista multe tipuri de strangeri de mana, fiecare avand caracteristici diferite.

Partea cea mai buna este ca poti folosi aceste informatii pentru a extrage indicii si detalii despre personalitatea interlocutorului. Astfel, poti afla numeroase lucruri despre celalalt chiar inainte de a vorbi cu el, doar prin strangerea de mana. Strangerile de mana pot fi incadrate, de regulă, in una din urmatoarele categorii:

Mana moarta

In aceasta situatie, interlocutorul ofera o strangere de mana foarte slaba, lipsita de forta si fermitate, cu degetele mainii complet relaxate. Acest lucru indica o atitudine de dezinteres sau blazare fata de interlocutor. In situatia in care strangerea de mana are loc doar cu degetele, poate indica dorinta de a evita interlocutorul.

Mana ferma

In acest caz este oferita o strangere de mana ferma care prinde puternic mana celuilalt. Aceasta strangere de mana indica, de regula, o personalitate extrovertita si un grad ridicat de incredere in sine. Cu toate acestea, trebuie evitate exagerarile in aceasta situatie, intrucat o strangere prea ferma sau o scuturare prea puternica poate cauza disconfort celuilalt.

Lipitoarea

In situatia data, persoana care strange mana celuilalt uita sa ii mai dea si drumul, prelungind foarte mult contactul. De regula, acest tip de strangere de mana indica o personalitate care cauta sa aiba controlul asupra situatiei, sa retina atentia celuilalt sau chiar sa-si arate curtoazia fata de acesta.

Mana umeda

In cazul acesta, persoana are palma si degetele foarte umede, lucru care indică o stare ridicată de emoție și anxietate. Persoanele care ofera aceasta strangere de mana sunt, deseori, usor de dominat in conversatii, insa e important sa fie tratate cu blandete, altfel se vor retrage in interior iar conversatia se poate bloca.

Reîntărirea

Aceasta este strangerea de mana in care interlocutorul isi foloseste ambele maini sau plaseaza o mana pe umarul celuilalt, fortificand astfel salutul initial. Astfel, aceasta stranagere de mana indica dorinta celui care o ofera de a prelua controlul asupra situatiei si de a domina conversatia.

Salutul dominant

In acest caz, persoana care initiaza strangerea de mana isi rasuceste antebratul pentru ca mana sa sa ajunga deasupra mainii celuilalt, oferindu-i, astfel, o pozitie dominanta. Acest tip de salut poate avea loc chiar fara intentia acestuia, insa deseori indica faptul ca initiatorul se afla intr-o pozitie de avantaj fata de celalalt, care este o persoana usor influentabila.

Cum putem suplini acest gest

Rolul strangerii de mana a crescut constant in importanta de-a lungul timpului si a devenit omniprezent in toate practicile noastre sociale, nemaifiind rezervat doar barbatilor, asa cum stateau lucrurile in trecut. In plus, strangerea de mana a devenit o parte importanta a oricarei intalniri de afaceri sau oricarui interviu de angajare.

Cu toate acestea, lucrurile se schimba, iar societatea trebuie sa se adapteze la aceste schimbari. Pandemia care a cuprins intregul mapamond ne-a aratat ca, dincolo de uzantele sociale cu care ne-am obisnuit, siguranta nostra trebuie sa fie mereu pe primul loc. Din acest motiv, contactul fizic nu mai este o optiune, iar strangerile de mana trebuie evitate. In consecinta, asa cum ne-am obisnuit de-a lungul timpului sa dam noroc cu celalalt, va trebui sa ne si dezobisnuim, probabil pentru mult timp, daca nu chiar pentru totdeauna.

Din fericire insa, putem suplini acest gest in relatia cu partenerii si colaboratorii nostri in alte feluri, care sa nu implice contact fizic, dar care sa produca aceeasi impresie de apreciere. Putem face asta prin profesionalism si printr-o etica de munca centrata pe nevoile clientilor. Serviciile de calitate, fie ca e vorba de promovare online, web design sau programare web sunt, dupa parerea noastra, baza oricarei colaborari, mult mai mult decat ar putea fi vreodata o strangere de mana, fie ea si una ferma.

Tocmai de aceea, la Bartera lucram in fiecare zi cu gandul la interesul clientilor si utilizatorilor nostri pentru a-i ajuta sa-si creeze o prezenta online puternica si sa-si dezvolte mai usor afacerea. Fiind primul lucru cu care ia contactul un potential client, identitatea vizuala a afacerii tale este esentiala pentru a genera trafic si, ulterior, profit.

Imaginea companiei tale este, practic, strangerea de mana pe care o oferi clientilor. Asigura-te ca este una ferma!

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2021. All rights reserved.