fbpx

Blog

Plantatia de catina. Cum sa incepi o cultura de catina profitabila

Plantatia de catina. Cum sa incepi o cultura de catina profitabila

01 feb. 2021 Idei de afaceri 787

Daca dispui de un teren agricol si nu esti inca sigur catre ce tip de planta ar trebui sa te orientezi, ar fi o idee buna sa arunci o privire asupra catinei, o planta nepretentioasa, rezistenta si, mai presus de toate, foarte profitabila. Putand fi exploatata, in medie, peste 25 de ani, catina este o cultura stabila, care va ramane productiva ani la randul si nu va avea nevoie de multe resurse pentru a se dezvolta. 

Catina poate fi cultivata la orice altitudine cuprinsa intre 0 si 1000 de metri si in orice tip de sol, mai putin cele acide sau cu exces de umiditate, lucru ce face aceasta planta una foarte versatila si usor de intretinut. In plus, fiind capabila sa reziste la temperaturi cuprinse intre -40 si +40°C, aceasta este si o planta foarte rezistenta, lucru ce te va ajuta sa reduci foarte mult pierderile. 

Costurile si resursele necesare

Costurile aferente inceperii unei plantatii de catina pot varia foarte mult, in functie de suprafata disponibila, natura solului sau chiar climatul zonei de plantare. Astfel, costurile de infiintare ale unei astfel de plantatii pot fi cuprinse intre 1500 si 3500 de euro per hectar de teren. 

De asemenea, ar trebui sa stii ca inainte de a incepe cultura de catina, terenul destinat plantarii va trebui sa fie cultivat cu cel putin un an inainte. Pentru a face asta, este recomandat sa folosesti o premergatoare din randul cerealelor paioase, cum este graul. 

Totodata, in cazul in care terenul pe care vei cultiva plantatia ta nu primeste suficienta apa si umiditate, va trebui sa iei in calcul infiintarea unui sistem de irigatie, iar odata cu asta cresc si costurile aferente culturii tale.

Procesul de cultivare al catinei

Primul lucru pe care va trebui sa-l faci inainte de a incepe cultivarea catinei este sa te asiguri ca terenul este foarte bine arat; va fi nevoie de o afanare profunda, la 60-70 cm adancime, executata in cruce, iar aratura ar trebui maruntita in toamna, pentru ca terenul sa fie pregatit pentru cultivare in primavara cat mai devreme posibil.

Pentru plantarea propriu-zisa poti opta pentru cultivare mecanica sau manuala. Astfel, poti fie sa folosesti o masina specializata, care va executa intregul proces automat sau poti face plantarea dupa metoda traditionala. Daca alegi sa faci treaba manual, ar fi bine sa faci mai intai un pichetaj al terenului, demarcand cu grija toate zonele de intoarcere si aleile tehnologice.

De asemenea, va trebui sa te asiguri ca mentii un raport de 1 mascul la 8-12 femele, plantati, fie intercalat, fie pe randuri separate, pentru a asigura o productivitate cat mai mare a culturii. In ceea ce priveste cultivarea, ar trebui sa stii ca, in cazul culturilor de catina, prima recoltare se va face in al 3-lea an de cultura, atunci fiind momentul optim pentru a incepe valorificarea plantatiei.

Profitabilitatea unei culturi de catina

Ca sa poti asigura succesul culturii tale, e important sa te documentezi cat mai mult asupra specificatiilor plantei de catina, dar si asupra caracteristicilor pietei pe care urmeaza sa comercializezi cultura ta. Astfel, e important sa nu pierzi din vedere faptul ca plantatia ta va deveni profitabila abia in al 3-lea an de activitate, astfel ca important sa te asiguri ca dispui de suficiente resurse pentru a intretine cultura in toata aceasta perioada. 

Din fericire insa, culturile de catina au, de regula, o productie foarte ridicata, ce poate depasi 24 de tone la hectar. Desigur, in conditiile in care pretul per kilogram variaza intre 10 si 15 lei, asta inseamna ca o cultura bine dezvoltata de catina iti poate aduce venituri considerabile, odata ce a ajuns la maturitate. 

Nu in ultimul rand, ar trebui sa stii ca o cultura de catina poate fi mentinuta pana la 25 de ani, lucru ce face din aceste plantatii surse sigure si foarte stabile de venituri pentru multi ani la rand.  

Daca iti doresti sa incepi o cultura profitabila, usor de intretinut si rezistenta la intemperii, atunci catina este cu siguranta o optiune potrivita pentru tine. Aceasta planta sanatoasa si hranitoare, utilizata in toate tarile de pe mapamond, va fi mereu la mare cautare in randul publicului, iar tu te vei putea bucura de beneficiile unei culturi lucrative, de pe care vei avea incasari frumoase pe termen foarte lung.

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2021. All rights reserved.