Berea artizanala sau berea craft este un tip de bere aparut de cativa ani si la noi pe piata. Pe masura ce oamenii inteleg despre ce este vorba, aceasta nisa incepe sa capete din ce in ce mai mult teren. Una din directiile in care tinde sa evolueze berea artizanala este informarea din ce in ce mai atenta a consumatorului, astfel incat acesta stie sa o deosebeasca de o bere traditionala si sa o consume din ce in ce mai des.
Berea artizanala, spre deosebire de cea traditionala, are un gust mult mai rafinat si poate avea diverse arome. Ingredientele necesare realizarii ei sunt drojdia de bere, hameiul și orzul, dar poate fi imbunatatita in functie de gust. Marele avantaj il reprezinta faptul ca este un produs natural, nefiind adaugati conservanti sau alti aditivi, nu este filtrata sau pasteurizata. Contrar asteptarilor, berea de casa nu este mai tare decat cea traditionala, ea avand intre 5%-7% alcool. Aciditatea acesteia este mai redusa, iar calitatea este superioara celei clasice.
Acest tip de bere se poate obtine atat intr-o microberarie printr-un proces cu utilaje profesionale, cat si acasa de catre orice persoana pasionata. Microberariile prezinta avantajul dimensiunii. Fiind vorba despre o afacere de dimensiuni relativ restranse, o parte din factorul uman poate utilizat la potential maxim prin diverse activitati ca etichetarea sau transportul sticlelor de bere.
Daca se doreste infiintarea unei berarii de dimensiuni mari cu o productie insemnata, o astfel de afacere poate necesita o investitie de pana la cateva milioane de euro. Investitia se recupereaza in aproximativ 5-6 ani. Ca metode de obtinere a fondurilor pentru initierea unei astfel de afaceri se pot lua in considerare si accesarea de fonduri europene.
La nivel de amator pasionat, berea artizanala (denumita si bere de casa), poate fi facuta si in gospodaria proprie cu ajutorul unui kit de preparare. Nu necesita experienta, fiind foarte usor de utilizat. In plus, un mare atu este faptul ca berea se poate face cu arome din cele mai diverse si mai interesante, pentru a obtine un gust deosebit.
Berea artizanala este usor de produs, chiar de catre persoane amatoare pentru propriul uz, folosind un kit de preparare. Singurele ingrediente necesare fiind drojdia de bere, hameiul și orzul, poate fi realizata doar in cateva ore in incinta propriei locuinte. Avantajul prepararii berii de casa consta in faptul ca iti poti pregati berea dupa propriul gust adaugand diverse arome in diverse cantitati.
Avand in vedere ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere din toata lumea (locul 12 cu 85 de litri/cap de locuitor/an), au primit cu interes berea artizanala, pe care au acceptat-o cu usurinta, iar multi au ajuns sa o prefere datorita calitatii sale. Printre cele mai cunoscute beri artizanale care se gasesc la noi sunt: Zaganu, Sara, Bere a la Cluj, 171, Sikaru, Groun Zero, Nemteanu, Terapia Perfectum, Bereta TM.
Ca urmare a popularitatii crescande de care da dovada berea artizanala si a faptului reprezinta o nisa in dezvoltare, poate fi o idee de afacere promitatoare. Cu nelimitate posibilitati de combinatii de gusturi si atentia de care se bucura din partea consumatorilor, berea artizanala are toate sansele sa devina un adevarat trend in urmatorii ani.
Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!
Convinge-te© Bartera 2024. All rights reserved.