fbpx

Blog

Afinul siberian – secretele unei afaceri cu potential mare de dezvoltare

Afinul siberian – secretele unei afaceri cu potential mare de dezvoltare

13 mart. 2019 Idei de afaceri 1255

O plantatie de afin siberian, noul superfruct castigator la targul de alimente ecologice din Germania, a devenit o afacere la moda in intreaga Europa. Fiind o cultura nutraceutica, aceasta poate fi exploatata pe putin 40 de ani, fara a fi nevoie de ingrijire deosebita. Iar profiturile sunt mari, recuperarea investitiilor se poate face in primul an de dupa intrarea pe rod!

Polonezii au inceput sa cultive pe scara larga afinul siberian, iar fructele ecologice se vand en-gros la 8-10 euro kilogramul. Si cererea depaseste cu mult productia! Afinul siberian se inmulteste mai greu si intra pe rod bogat doar dupa 2-3 ani de la plantare.

Se adapteaza usor la orice tip de sol, indiferent de textura sau pH, si nu are pretentii deosebite. Rezista la geruri extreme, chiar si dupa inflorire. Si se adapteaza la perioadele secetoase sau excesiv de calde.

Ca origine, afinul siberian este un arbust aproape salbatic. Acesta creste in zonele reci din Siberia, dar se intinde si in peninsula Kamceatca, pana in nordul Japoniei. Iar longevivii japonezi au fost cei care i-au descoperit calitatile de fruct al tineretii si vigoarei.

Costurile de infiintare sunt accesibile, investitia principala fiind in plante cu material genetic valoros, plus imprejmuirea aferenta, sursa de apa si sistemul de irigatie (optional, fiind strict necesar doar in zonele secetoase de campie).

Recolta este modesta in primii 3 ani, dar daca se porneste cu plante mature, crescute 1-2 ani la ghiveci si bine dezvoltate, se obtin fructe din primul an. In anul 5 recolta e maxima, si poate depasi 5 kilograme pe fiecare arbust!

Planta este asemanatoare cu afinul clasic de cultura, dar e mai viguroasa, mai stufoasa, mai ramificata si mai rezistenta. Nu necesita tundere in primii ani, si nici ingrijire sau stropire, fiind planta ideala pentru culturile ecologice.

Fructele sunt extrem de valoroase, atat ca si continut, cat si ca gust. Datorita continutului mare de resveratrol, pot fi folosite drept colorant alimentar natural pentru iaurturi, sucuri, preparate de patiserie. Se pot consuma proaspete, congelate, uscate, sau se pot prelucra sub forma de suc, sirop, gem, smoothie sau pudra.

Recolta se poate consuma local, prelucra sau trimite la export, unde cererea este deja relativ mare, desi fructul e inca aproape necunoscut.

Valoarea nutraceutica a unui afin siberian este data de resveratrol, colorantul rosu din fructe, aflat in cantitati de 10-20 de ori mai mari decat in zmeura, mure sau strugure rosu! La care se adauga taninurile, polifenolii si antocianii, care protejeaza impotriva radicalilor liberi, si sunt antitumorali naturali. Iar seleniul organic continut de acest fruct este, de asemenea, util in preventia cancerului.

Cultura este nepretentioasa, nu necesita chimizare, nici sol acid, ca si afinul de cultura. Se preteaza la culturi ecologice. Rezista fara probleme la geruri extreme, face fata chiar si la seceta sau caldura excesiva si se coace in luna mai. Este primul fruct care apare pe piata, inaintea cireselor de mai sau al capsunilor crescuti in aer liber.

Afinul siberian este energizantul ideal pentru combaterea asteniei de primavara, depresiilor si lipsei de energie. Chiar si sportivii de performanta il folosesc pentru un plus de vigoare. 

Web Design Bucuresti

Ai nevoie de un nou website? Solicita oferta personalizata!

  • Creare Site Web
  • Creare Magazine Online
  • Promovare Site Web
  • Creare Aplicatii Mobile

Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!

Convinge-te

© Bartera 2020. All rights reserved.