Plantatiile de aluni au devenit in ultimii ani din ce in ce mai populare si apreciate, atat de cei care se ocupa de cultivare, cat si de cei care beneficiaza de pe urma acestora, fiind o afacere pe termen lung. Daca se ingrijeste cu atentie, o cultura de aluni poate fi exploatata pana la 50-70 de ani.
In urma studiilor indelungate si a experientelor acumulate, s-a observat ca pe teritoriul Romaniei se gasesc zone intinse pe care cresc aluni de padure in mod natural. Drept urmare, au fost persoane care au inceput sa cultive in mod controlat diverse soiuri (Tonda Gentile Romana, Tonda dei Giffoni, Tonda Gentile delle Langhe, Tonda Gentile Trilobata). Cei mai multi cultivatori de la noi din tara se gasesc in judetele Timis, Alba si Sibiu.
Zonele cu cel mai mare potential pentru culturile de aluni sunt cele de deal, cu o inclinatie a solului de maxim 10% . Solurile cele mai potrivire sunt cele cu textura lutoasa, luto-nisipoasa, luto-argiloasa si cele aluvionare. Temperaturile optime ale alunui se situeaza intre 10 si 24°C, iar cele absolute minime sunt de 5°C si maxime de 35°C. Suporta greu diferentele mari de temperatura din timpul iernii, iar la -5 C, isi pierde florile. De asemenea are nevoie de cantitati insemnate de precipitatii pentru a da o recolta bogata, iar irigatiile sunt de preferat ca varianta de rezerva.
Costul initial de infiintare porneste de la 3000 euro/ hectar. Plantarea alunilor se face in luna noiembrie, iar culesul are loc in a doua jumatate a lunii august si se intinde pe parcursul unei luni. Productia este aproximativ 1,5 – 2 tone / hectar.
Aceasta afacere este una cu potential, dar beneficiile apar dupa o perioada de aproximativ 5 ani. In toata aceasta perioada, cultivatorii trebuie sa intretina si sa curete plantatia pentru ca aceasta sa dea roade cat mai bogate. Desi costurile de intretinere nu sunt foarte mari, acestea totusi exista si trebuie luate in calcul. Cea mai mare investitie o constituie pregatirea terenului pentru recoltat (curatat si nivelat), indiferent ca este vorba despre o recoltare manuala sau una automata.
Plantatiile de aluni aduc o serie importanta de beneficii, atat din punct de vedere al sanatatii si protejarii mediului inconjurator (diminueaza efectul secetei, purifica aerul, sustine solul), cat si din punct de vedere nutritional (bogate in proteine, vitamine, uleiuri) sau medicinal.
Cei care s-au orientat spre aceasta afacere, trimit cea mai mare parte de alune spre export. Acestea sunt foarte apreciate si cautate in afara tarii. Ciocolaterii de renume, restaurante selecte, supermarket-uri sau piete locale, sunt doar cateva din punctele de desfacere ale comertului cu alune.
O afacere cu aluni este usor de gestionat si nu necesita investitii initiale foarte mari. Este o plantatie de durata care aduce beneficii constante dupa ce ajunge la maturitate. Astfel, oricine se informeaza cu seriozitate, poate pune bazele unei afaceri durabile si profitabile.
Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!
Convinge-te© Bartera 2024. All rights reserved.