Cafeaua a aparut in viata oamenilor inca dinainte de anul 1000, dar atunci boabele de cafea se amestecau cu grasime animala si se mancau pentru a obtine energie. De-a lungul timpului a suferit imbunatatiri si modificari ajungand in zilele noastre sa fie una dintre cele mai consumate bauturi la nivel mondial.
Prima cafenea din lume a fost deschisa in Constantinopol in anul 1453, iar prima cafenea din Bucuresti a fost deschisa in anul 1667. Cea mai veche cafenea din lume în continuă functionare a fost deschisa la Venetia in anul 1720. Cafeaua este produsa in peste un sfert din tarile de pe glob, principalul producător fiind Brazilia, urmata indeaproape de Vietnam, Columbia, Indonezia si Mexic.
Se cunosc peste 70 de soiuri de cafea, din care se cultiva in scopuri industriale soiurile Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype. Ca metode de preparare intalnim: la ibric, la filtru, presa franceza, espresso.
In prezent cafeaua este consumata aproape in fiecare tara, fiind o marfa deosebit de importanta atat pentru consumatori cat si pentru producatori. Consumatorii cei mai importanți sunt: SUA, Germania, Franta, Japonia si Italia. Statisticile arata ca in lume se servesc peste 1 miliard de cani de cafea pe zi.
Pe piata mondiala cafeaua se situeaza pe locul doi, dupa petrol, in privinta importantei economice si alaturi otel si cereale, printre materiile prime de export; cele mai valoroase, situația economica a multor tari producatoare de cafea depinde aproape in intregime de exportul acesteia. Cele mai importante piete de negociat ale cafelei se afla la New York si Londra. Prețul cafelei difera mult, in funcție de cerere si oferta si este in mod continuu influentat de factori cum ar fi modificarile de clima, evenimente politice, calitate sau volumul producției de cafea.
Gandul de a deschide o cafenea ne-a trecut prin minte tuturor cel putin o data de-a lungul vietii. O astfel de afacere poate parea foarte placuta la prima vedere. Ambient placut, miros imbietor de cafea, intalnire intre prieteni, cam asta iti inspira ideea de cafenea.
Desi la prima vedere poate fi o afacere usor de implementat, necesita o serie de investitii importante. Pe langa localul care trebuie ales cu atentie, o importanta deosebita o are in ultimul timp si design-ul interior. Alegerea potrivita a furnizorilor, a aparaturii, a mobilierului reprezinta alte puncte cheie ale acestei afaceri.
Daca esti la inceput de drum, poti opta pentru o franciza care prezinta avantajul brand-ului deja format de-a lungul timpului. De asemenea, poti primi sfaturi pretioase din partea fondatorului si beneficiezi de preturi preferentiale la achizitia echipamentelor, utilajelor, materiilor prime.
Pentru o franciza costul poate pornit de la 12 -13 mii euro + TVA (pentru spatiile mici de 4 mp), dar poate ajunge la si la 14 – 15 mii euro + TVA (pentru spatiile de peste 20 mp), iar contractul initial se incheie pe o durata de 5 ani.
Pentru o cafenea in sistem propriu costurile nu pot fi estimate cu usurinta. Ele reflecta exact ceea ce isi doreste cel care o infiinteaza in materie de calitatea si de gust. De la marimea spatiului pana la calitatea echipametelor si a cafelei folosite, de la design-ul localului pana la calitatea serviciilor, toate aceste aspecte pot face diferente mari intre doua localuri cu aceeasi destinatie.
Pentru a reusi o estimare corecta a costurilor este necesar un plan de afaceri bine pus la punct de care trebuie tinut cont pana la cel mai mic amanunt. De asemenea, un consultant pentru obtinerea avizelor necesare poate fi de mare folos.
Locatia este un punct esential. Daca orasul in care se va deschide cafeneaua este Bucuresti sau alt oras mare, trebuie tinut cont de concurenta si de zona. Astfel spus, pentru deschiderea unei cafenele se poate obtine finantare atat printr-un program de tip start-up, cat si prin accesarea de fonduri nerambursabile.
Succesul nu este asigurat doar de deschiderea localului, ci si de ce se intampla dupa. Angajati dedicati meseriei, o promovare puternica, prezenta patronului in local, ambianta placuta sunt o parte esentiala a afacerii.
Cu siguranta detinerea unei cafenele este ceva placut, dar nu este ceva usor, avand in vedere piata destul de saturata. Insa, cu efort si dedicare, se poate ajunge la o afacere de succes.
Oferim seriozitate, flexibilitate si preturi corecte!
Convinge-te© Bartera 2024. All rights reserved.